Kerrassaan hyvin onnistuneita munkkeja!
Perheessä, kun on keliaakikkoja niin netistä gooklasin laskiaisena pullaohjetta. Löysinkin kerrassaan hyvän ohjeen, joka oikeesti oli hyvää, ja kun aineksia katsoo niin suht kevyt pullaversio, rasvaton, mutta sitä ei kyllä huomaa maussa. Tuli hyviä laskiaispullia.
Nyt sitten oli vappu edessä ja munkkeja oli toivomuslistalla. Otin saman ohjeen esille:
http://keliakia.blogspot.fi/2011/02/nyt-se-onnistui-pulla.html
Keitin gluteenittooman vaniljakiisselin. Osasta taikinasta tein reikä munkkeja (4 kpl), osasta vaniljamunkkeja (12 kpl) ja riittipä taikinasta pellilliseen pulliakin. Vaniljakiisseli olisis riittänyt kaikkiin pulliin, mutta säästin osan tavallisia munkkeja varten, kun niitäkin piti tähän taloon leipoa.
Pikkuisen muokkasin Ainoblogin ohjetta, kun riisijauhoja ei ollut kaapissa. Laitoin riisijauhon sijasta jyttejauhoja ja mantelijauhoja.
(HUOM! Sunnuntain gluteeniton jauhoseos ei ole luontaisesti gluteeniton, eikä välttämättä sovellu kaikille keliaakikoille.
Seuraavalla kerralla kokeilen vaihtaa sunnuntaijauhot kokonaan Jyttejauhoihin, jotka on luontaisesti gluteenittomia.)
Pullataikina
5 dl kädenlämpöistä maitoa
2 tl psylliumia
1 tl suolaa
1,5 - 2 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
2 kananmunaa
1 dl mantelijauhoja
1 dl jyttejauhoja
7 dl gluteenitonta jauhoseosta (Sunnuntai)
3 pss kuivahiivaa
Vaniljakiisseli
2 dl maitoa
2 kananmunan keltuaista
2 rlk sokeria
1 rlk maissitärkkelystä tai perunajauhoja
1 1/2 tl vaniljasokeria (tai 1 rlk vanilliinisokeria)
Paistamiseen
1 l öljyä
(Lisäksi n. 1 dl gluteenittomia jauhoja leipomiseen
1-2 dl sokeria sokeroimiseen)
Maito, psyllium, suola, sokeri ja kardemumma sekoitetaan keskenään. Lisätään kananmunat. mantelijauhot, Jyttejauhot, kuivahiiva ja puolet jauhoseoksesta sekoitetaan keskenään ja lisätään nesteseokseen vatkaten. Seoksen annetaan turvota 10-15 min. jonka aikana voit keittää vanilja kiisselin. Sen jälkeen loput jauhoseoksesta lisätään taikinaan.
Taikinasta tulee sen verran löysä, että sen käsittelyyn tarvii jauhoja.. Jauhota kädet jauhoseoksella ja ota taikinasta sopivan kokoinen pallero lusikalla, taputtele littanaksi kämmenen pohjaan, laita tee lusikallinen vaniljakiisseliä lätyn keskelle nosta reunat ylös ja nipistä taikina palloksi ja laita leivinpaperin päälle kohoamaan.
Sekoita pieneen kattilaan maito, keltuaiset,sokeri ja maissi-tai perunatärkkelys. Kietä kokoajan vispilällä sekoittaen, kunnes seos paksuuntuu. Mkeuta seos vaniljasokerilla ja annä jäähtyä. Nopeammin jäähtyy, kun kaadat kiisselin vaikka lautaselle..
Kuumenna öljy syvässä kattilassa. Öljyn oikean lämpötilan voi tarkistaa pienellä palalla gluteenitonta vaaleaa leipää. Jos se nousee heti pintaan ja alkaa ruskettumaan niin on sopivan kuumaa.
Munkin nostamiseen leivinpaperista kattilaan käytin apuna terävää nuolijaa.
Samasta taikinasta pikkupullat, laskiaispullat ja munkit!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti